Reisdocumenten Marokko

reisdocumenten-marokko-visum

Heb je voor voor Marokko een visum nodig?

Nee, voor Marokko heb je geen visum nodig. Ook is de Euro geen wettig betaalmiddel in Marokko.

Paspoort

Hoewel je geen visum nodig hebt, moet je paspoort bij vertrek uit Marokko nog 6 maanden geldig zijn. Kinderen tot 16 jaar kunnen op het paspoort van de ouders meereizen.

Marokkaans geld moet in Marokko blijven

De munteenheid van Marokko is de Dirham. 1 euro is ongeveer 10 Dirham. Let op: Je mag geen Dirham in- of uitvoeren. De lokale munt moet in Marokko blijven. We raden je daarom aan om niet te veel geld te wisselen direct. Het zou zonde zijn als je bij vertrekt nog veel lokaal geld over hebt dat je niet mag uitvoeren.

Pinnen

Uiteraard kan je wel geld pinnen. In de grote steden en op de luchthaven kan je pinnen. Het is handig om direct bij aankomst wat geld te pinnen om de eerste dag door te komen.

Euro’s

In de toeristische gebieden kan je vaak ook met Euro’s betalen in de hotels en de winkeltjes. Het voordeel is dat je precies weet hoeveel je uitgeeft, het nadeel is dat je doorgaans toch duurder uit bent.

Creditcard

In de grotere hotels en winkels (en soms zelfs in de souks) kan je steeds vaker betalen met creditcard. Het is wel verstandig om altijd contant geld bij je te hebben, daar creditcards niet overal worden geaccepteerd. Als je een huurauto wilt dan heb je sowieso een creditcard nodig. Doorgaans word een lege slip van je creditcard als borg gehanteerd. Bij VISA kan je overigens heel makkelijk een creditcard online aanvragen. En dan heb je direct ’s werelds meest geaccepteerde creditcard.

Traveler cheques

Je kan in Marokko ook gebruik maken van traveler cheques als je dit handig vindt. In de vele banken kan je cash en de cheques wisselen. Wissel nooit geld op straat, dit is verboden en ook niet helemaal veilig.

Fooi

Het is gebruikelijk om een fooitje te geven in restaurants, aan de taxichauffeur, gids en in hotels. Voor een kleine service is 10 Dirham (ca. 1 euro) voldoende. In een restaurant is een fooi van ongeveer 10% gebruikelijk. Uiteraard kan je altijd meer of minder geven, afhankelijk van de service.

Afdingen

Afdingen is de tweede natuur van Marokkanen. Wil je respect van de verkoper; ding dan af. Met name bij het kopen van een souvenir in de souhks is het verstandig om af te dingen. Je kan op ongeveer 1/3 van de prijs beginnen. Bedenk goed wat je zelf voor het artikelen wilt betalen; dan betaal je nooit teveel. Een uitgebreid afding-spel zal je zeker een extra herinnering aan je aankoop geven. Voel je absoluut niet bezwaard tijdens het afdingen, de kooplieden hebben dan alleen maar meer respect voor je. Daarnaast gaan zij er ook altijd van uit dat er onderhandeld wordt over de prijs en zullen zij hoog beginnen.

Reisverzekering (is een must!)

Een reisverzekering (of als je vaker op vakantie gaat een doorlopende reisverzekering) is wel aan te raden. De kosten zijn redelijk laag en mocht er iets gebeuren dan kan je dit doorgaans verhalen op je verzekering. Het zal je maar gebeuren dat je met fototoestel op vakantie gaat, maar zonder fototoestel terugkomt! Maar ook persoonlijke hulp en aansprakelijkheid in het buitenland is doorgaans gedekt. Een doorlopende reisverzekering heb je al vanaf een paar euro per maand: dan ben je direct gedekt voor alle reizen, tripjes en vakanties.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *