Het klimaat in Turkije

klimaat-turkije-weer-temperatuur

Het klimaat in Turkije

Turkije kent drie klimaatzones: een landklimaat in het binnenland, een “Pontisch” klimaat langs de Zwarte-Zeekust, en een mediterraan klimaat langs de kusten van de Egeïsche en de Middellandse zee.

Landklimaat

Het Anatolische hoogland heeft een landklimaat. Zo’n klimaat wordt gekenmerkt door warme, droge zomers en koude winters. Er valt veel minder neerslag dan langs de kust. Door de grote hoogte (meer dan duizend meter boven zeeniveau) wordt het tijdens de zomermaanden zelden warmer dan dertig graden Celsius.

Pontisch klimaat

Aan de Turkse Zwarte-Zeekust heerst een klimaat dat “Pontisch” wordt genoemd, naar het Pontisch Gebergte aan de noordzijde van de Anatolische hoogvlakte. Dit klimaat wordt gekenmerkt door zacht weer (de temperatuur komt zelden beneden het nulpunt of boven de 25 graden Celsius) en door grote hoeveelheden regen en sneeuw. Ook is er in deze streek zeer vaak sprake van mist.

Mediterraan klimaat

Langs de kusten van de Egeïsche en de Middellandse zee heerst een aangenaam mediterraan- oftewel Middellandse-Zeeklimaat. Dit klimaat wordt gekenmerkt door droge, warme zomers en vochtige, niet al te koude winters.

Het actuele weer in Turkije

Het actuele weer en de weersverwachting voor de komende dagen kan je vinden op weeronline.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *