Heb ik een visum nodig voor Turkije?

reisdocumenten-turkije

Ja, voor Turkije heb je een visum nodig. Ook is de Euro geen wettig betaalmiddel in Turkije maar wordt in de toeristische gebieden bijna overal geaccepteerd.

Paspoort en visum

Reizigers in het bezit van een geldig Nederlands paspoort of een Nederlandse identiteitskaart kunnen bij binnenkomst in Turkije een visum kopen met een maximale geldigheidsduur van drie maanden. Het paspoort moet nog minimaal 3 maanden geldig zijn, gerekend vanaf de dag dat men weer naar Nederland reist. Kinderen tot 16 jaar kunnen op het paspoort van de ouders meereizen maar moeten wel een eigen visum aanschaffen!

Voor Turkije heeft u een visum nodig. Deze is het gemakkelijkst én goedkoopst aan te schaffen via e-Visa. Dit is een officiële website van de Turkse overheid.

reisdocumenten-turkije-munteenheid-lira

Nieuwe Turkse Lira (YTL)

De munteenheid van Turkije is de Nieuwe Turkse Lira (YTL). 1 euro is ongeveer 2 YTL. (en omgekeerd: 1 YTL is ongeveer 0,5 euro). Let op: Je mag maximaal 5.000 YTL in- of uitvoeren.

Pinnen

Uiteraard kan je wel geld pinnen. In de grote steden en op de luchthaven kan je pinnen. Het is handig om direct bij aankomst wat geld te pinnen om de eerste dag door te komen (of zorg dat je genoeg Euro’s bij je hebt).

Euro’s

In de toeristische gebieden in Turkije kan je bijna overal ook met Euro’s betalen. Men heeft vaak zelfs de voorkeur voor Euro’s. Het voordeel is dat je precies weet hoeveel je uitgeeft (je kan geen fouten maken in het omrekenen) en dat je geen geld kwijt bent aan het wisselen van geld. Veel toeristen doen tegenwoordig alles met Euro’s in Turkije.

Creditcard

Betalen met creditcard is op veel plaatsen mogelijk, bij enkele filialen van de banken kunt u met een creditcard (VISA, Mastercard) geld opnemen tegen een kleine vergoeding. Gaat u uit eten, vraag dan eerst even of er creditcards geaccepteerd worden als u geen of te weinig contant geld bij u heeft.

Traveler cheques en geld wisselen

Geld en Travellers-cheques kunt u bij alle banken snel en met relatief weinig kosten wisselen. U kunt uw geld overigens beter in Turkije omwisselen dan in Nederland. Het verschil kan al gauw oplopen tot zo’n 20%. Vraag wel bij het wisselen wat er aan provisie gerekend wordt.

De openingstijden van banken zijn over het algemeen van maandag t/m vrijdag van 08.30 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 17.00 uur. De nationale bank is de Merkez Bankasi.

Ga niet in zee met de vele geldwisselkantoortjes die op elke hoek van de straat zijn. Of je betaalt behoorlijk aan kosten óf er wordt een ongunstige koers berekend. Deze geldwisselkantoortjes mogen ook geen creditcard accepteren, maar doen dat doorgaans wel.

Fooi

Het is gebruikelijk bedragen met ongeveer 10% naar boven af te ronden en bijvoorbeeld de kamermeisjes (kamerjongen) een kleine fooi te geven. Slim: geef in het begin van de vakantie het kamermeisje een fooi: je kamer wordt dan in je vakantie extra mooi schoongehouden!

reisdocumenten-turkije-afdingen-bazaar

Afdingen

Afdingen is met name in de winkeltjes aan te raden. Je kan op ongeveer 1/3 van de prijs beginnen. Bedenk goed wat je zelf voor het artikelen wilt betalen; dan betaal je nooit teveel. Een uitgebreid afding-spel zal je zeker een extra herinnering aan je aankoop geven. Voel je absoluut niet bezwaard tijdens het afdingen. Zij gaan er ook altijd van uit dat er onderhandeld wordt over de prijs en zullen zij hoog beginnen.

Reisverzekering (is een must!)

Een reisverzekering (of als je vaker op vakantie gaat een doorlopende reisverzekering) is wel aan te raden. De kosten zijn redelijk laag en mocht er iets gebeuren dan kan je dit doorgaans verhalen op je verzekering. Het zal je maar gebeuren dat je met fototoestel op vakantie gaat, maar zonder fototoestel terugkomt! Maar ook persoonlijke hulp en aansprakelijkheid in het buitenland is doorgaans gedekt. En een doorlopende reisverzekering heb je al vanaf een paar euro per maand: dan ben je direct gedekt voor alle reizen, tripjes en vakanties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *