Het voorbereiden van je huis thuis!

huis-voorbereiden-op-vakantie

Je huis heeft ook de nodige aandacht nodig voordat je je op reis gaat. Dit om te zorgen dat je geen kater krijgt op het moment dat je thuiskomt van je ideale vakantie.

Voordat je de deur achter je dicht trekt…

Voordat je op vakantie gaat is het verstandig een paar dingen te controleren of maatregelingen te nemen voordat je de deur achter je dicht trekt. Dit voorkomt o.a. onnodige stookkosten en kan vervelende situaties vermijden.

Denk o.a. aan:
– Verwarming uit
– Gaskraan dicht
– Lichten uit (of zet sommige lichten op een timer, zodat het huis bewoond lijkt)
– Eventueel elektriciteit er af indien weg voor langere tijd (alleen als de koelkast/vriezer leeg is).

 

Vraag een vriend of familie

Om te zorgen dat eventuele planten nog leven als je thuiskomt zal je een vriend of familie kunnen vragen om de planten water te geven en de post van de deurmat of uit je brievenbus weghaalt. Ook kan deze de kleinere huisdieren verzorgen. Indien je in de zomer op reis gaat is het ook geen overbodige luxe om te vragen of deze gelijk de tuin kan sproeien en de balkon-planten voorziet van water. Het is wenselijk dat deze zelfs de gordijnen open en dicht doet zodat het huis er bewoond uit ziet. Het is niet de eerste keer dat inbrekers en dieven huizen uitkiezen waarvan de bewoners overduidelijk op vakantie zijn.

Bericht voor de thuisblijvers

Zorg dat er adres/contactgegevens van het vakantieadres bij de thuisblijvers of familie ligt. Vaak wordt een dergelijk document al aangeleverd door de reisorganisatie. Mochten ze onverhoopt met spoed contact op willen nemen in verband met familie omstandigheden of er is iets met je woning, dan hoeven ze niet te gaan spoorzoeken. Een kleine moeite om het spoorzoeken te voorkomen.

Voorkom rioollucht in je huis!

Ga je op vakantie en/of ben je langere tijd van huis? Gooi dan in alle sifons en stankafsluiters (dat wil zeggen: de afvoeren van alle gootstenen, wastafels, douches, baden, toiletten, schrobputten etc.) een scheut olie, bv. slaolie. De op het water drijvende olie voorkomt verdamping van het water in de afsluiter, dus nooit rioollucht in huis na terugkomst.

Zorg voor voldoende ventilatie

Veel mensen sluiten het huis hermetisch af tijdens de vakantie. Juist in de zomermaanden is het belangrijk om toch te zorgen voor voldoende ventilatie: Haal de lakens van het bed, laat de mechanische ventilatie aan en verwijder eventuele tochtstrips. Anders creëer je namelijk de ideale omstandigheden voor huismijt en schimmels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *