Op reis met kinderen!

op-reis-met-kinderen

Niets is vervelender dan jengelende kinderen tijdens de reis naar je bestemming. Met wat voorbereiding voorkom je verveling en zal de reis een stuk soepeler verlopen.

Op reis met kinderen, de voorbereiding

Om een reis voor de kinderen wat interessanter en bijzonderder te maken is het een leuk idee om een aantal dagen van te voren de atlas, of nog beter Google Earth, erbij te pakken en de kinderen te laten zien hoe de auto gaat rijden of hoe ‘hun’ vliegtuig gaat vliegen. Over of via welke landen, wat er in die landen te zien is. Kijk of je hier plaatjes van kunt vinden. In boeken maar zeker op internet is er veel te vinden. Ook is het interessant om te kijken welke talen er in deze landen worden gesproken. Hoe zeg je bijvoorbeeld in al die talen ‘hallo’ of ‘mamma’ of nog beter ‘lieve mamma’. Ook is het leuk om een kopie van de vliegticket te maken en deze alvast aan hun te geven. Je zult begrijpen dat het niet handig is om het echte ticket te geven, hoe leuk dit ook is. Bereid de reis met de kinderen voor.

Hoe hou je kinderen zoet in het vliegtuig

Iedereen begrijpt wel dat je kinderen op reis in het vliegtuig niet zoet houdt met het vliegtuigblaadje en de ondertitelde film aan boord. Nee, na een half uur vliegen moet er grover geschut ingezet worden. Het is dus zaak om enige zaken ter afleiding mee te nemen. Er moet een rugzakje gemaakt worden. Maar wat doe je daar nu in? Het is altijd handig om kleurstiften mee te nemen. Daarnaast natuurlijk spelletjes. Hun favoriete spelletje, maar als het even kan ook een nieuw spelletje. Iets wat ze nog niet kennen (er zijn tal van leuke reisspelletjes verkrijgbaar). Dit spelletje kun je ook lenen. Of een spelletje uitwisselen met een ander gezin met kinderen. Er komt toch al elke verjaardag en sinterklaas een tsunami van speelgoed naar binnen. Ook een goed idee is om een verrassing in hun rugzakje te stoppen. Stiekem. Want ze moeten van te voren wel goed lekker gemaakt worden. Halverwege de vlucht mogen ze de verrassing open maken. Ook mogen ze natuurlijk een zelf uitgekozen en gekocht snoepje meenemen voor onderweg. Kinderen hou je in het vliegtuig zoet door afleiding, veel afleiding.

Extra bagage voor op reis met kinderen

Wanneer je op vakantie gaat met kinderen dienen er meer voorbereidingen plaats te vinden dan wanneer je met alleen volwassenen weg gaat. Zo moeten kinderen tijdens de heenreis vermaak hebben. Je kan natuurlijk vijf uur lang spelletjes gaan spelen, maar dit kan op den duur gaan vervelen. Mogelijkheden zijn vakantieboeken, muziek, luisterboeken, tijdschriften of wanneer je je kinderen helemaal niet wil horen een tablet of een portable dvd-speler. Dit laatste is op zich een wat duurdere bezigheid, maar je bent ervan verzekerd dat er geen verveling plaats zal vinden! Een alternatief voor een portable dvd-speler is een laptop waarop je kinderdvd’s kan afspelen. Dan kan je er meteen wat computerspelletjes op zetten.

De kinderen hebben voldoende slaap nodig

Hoewel kinderen er natuurlijk geen zin in hebben zal je toch moeten zorgen dat ze voldoende slaap krijgen. Daardoor blijven ze beter handelbaar en heb je zelf ook een prettigere vakantie. Ze hebben zelfs meer slaap nodig dan normaal doordat ze veel actiever zijn en nieuwe indrukken op doen. En je kan zelf ook wel extra slaap gebruiken tijdens je vakantie. Indien je in een hotel verblijft is dit de gouden tip: Ga na het dagje strand of het dagje uit rond 16.00 uur even met de kinderen slapen tot het avondeten, of hou een siësta tijdens de heetste uren van de dag. Als beloning mogen ze ’s avonds wat langer opblijven en kunnen ze dat veel beter volhouden zonder erg vervelend te worden. Daarnaast zijn ze tijdens het avondeten dan een stuk rustiger.

Laat kinderen niet onnodig lang aan tafel zitten

Als je wat langer wilt tafelen na het eten, laat de kinderen (indien ze groot genoeg zijn) van tafel gaan. Eventueel op voorwaarde dat ze genoeg gegeten hebben. Verveling aan tafel kan tot irritatie leiden en de sfeer wordt er niet beter op. Maak duidelijke afspraken met de kinderen dat ze terug te vinden zijn in het speeltuintje of iets dergelijks (of ergens in het zicht). Geef ze enigszins vrijheid zodat je zelf lekker kan tafelen. Zoek daarvoor dan de beste plek in het restaurant of kies een restaurant met speelhoek/speeltuintje.

Neem portofoons mee

Portofoons (of ook wel walkie-talkies) kunnen erg handig zijn. Met name makkelijk met kinderen vanaf 6 jaar en/of als je met een grotere groep op vakantie gaat. De hotelkamers of appartementen liggen vaak niet direct naast elkaar waardoor je met portofoons erg gemakkelijk communiceert met je reisgenoten: “Ga je mee naar het restaurant?”, “Wij liggen bij het zwembad”, “Wij zijn even naar de receptie”.
Indien je in een resort zit zou je je kind, indien deze wat vrijheid mag hebben, een portofoon kunnen meegeven als deze wat eerder van tafel wil om met zijn vriendjes te spelen. Je hoeft dan geen spoorzoekertje te doen om je kind terug te vinden. Zorg er wel voor dat je al veel met de portofoon hebt geoefend, zodat je kind weet hoe de portofoon werkt en het ‘nieuwe’ er een beetje af is…
Naast dat het praktisch is, scheelt het heel wat mobiele telefoonkosten. Vaak heb je de aanschaf van portofoons al binnen één vakantie terugverdient. Zorg er wel voor dat je de ‘betere’ portofoons koopt. Bij voorkeur met meer dan 3 km bereik en met een accu (in plaats van batterijen). Het bereik is namelijk gemeten onder ideale omstandigheden (zoals open water). Op het moment dat er een gebouw tussen staat kan het bereik al tegenvallen.

Je kan er bijvoorbeeld ook een 2e set bij kopen, zodat je 4 portofoons hebt die allemaal op dezelfde frequentie staan.Dan heeft direct iedereen in het gezin een portofoon.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *