Op vakantie met kinderen buiten de schoolvakantie!

op-reis-met-kinderen-buiten-de-schoolvakanties

Helaas ben je met schoolgaande kinderen verplicht om je te houden aan de schoolvakanties. Of niet? Op deze pagina vind je de praktische informatie.

Op vakantie buiten de schoolvakantie

Als je op vakantie buiten de schoolvakantie wil, dan is dit in strijd met de Leerplichtwet. Met schoolgaande kinderen ben je verplicht op vakantie te gaan tijdens de vakantieperioden die de school vaststelt.

Wanneer het door het beroep van u of uw partner niet mogelijk is om tijdens de schoolvakanties met vakantie te gaan, kunt u bij de directeur van de school een verzoek indienen voor een vrijstelling of verlof, het zogenaamde ‘beroep op vrijstelling’.

Verlofaanvragen worden altijd individueel beoordeeld. Een aanvraag voor verlof dient u zo spoedig mogelijk in bij de directeur, bij voorkeur minimaal acht weken van tevoren. U moet dan een verklaring van uw werkgever laten zien waaruit blijkt dat u niet op een ander moment op vakantie kunt.

Vrijstellingsmogelijkheid

De directeur van de school beslist of een leerling een keer per jaar maximaal tien schooldagen buiten de schoolvakanties op vakantie mag. Dit is geregeld in de Leerplichtwet 1969. Voor het mogelijk krijgen van verlof, gelden de volgende voorwaarden:

 • het moet gaan om een gezinsvakantie
 • de vakantie kan niet worden opgenomen in een van de schoolvakanties vanwege de specifieke aard van het beroep van u of uw partner. Met opzet wordt in de Leerplichtwet het meervoud “schoolvakanties” gebruikt om duidelijk te maken dat de directeur slechts vrijstelling mag verlenen indien de ouders gedurende alle schoolvakanties verhinderd zijn om op vakantie te gaan.
 • deze tien dagen vallen niet in de eerste twee weken na de zomervakantie.

Vrijstelling voor meer dan tien dagen

Indien u verlof aanvraagt voor meer dan tien dagen per schooljaar, besluit de leerplichtambtenaar van de woongemeente van uw kind over de aanvraag. U moet de aanvraag indienen bij de directeur van de school van uw kind. De directeur legt deze dan voor aan de leerplichtambtenaar.

Bezwaar

Als u het niet eens bent met een beslissing over de vrijstelling, kunt u schriftelijk bezwaar maken bij degene die de beslissing heeft genomen.

Overzicht schoolvakanties

Op de website van het Ministerie van OCW kan je de schoolvakanties terugvinden (klik hier). Let op: De data van de zomervakanties zijn verplicht. Voor de overige vakantiedata geldt dat het ministerie van OCW voor deze vakanties slechts adviesdata aangeeft. Scholen mogen hier dus van afwijken. Het is dus verstandig om bij de school na te gaan op welke dagen deze gesloten is in verband met vakantie.

Boete van 60 euro per kind per dag

De leerplichtambtenaren zijn streng voor wat betreft de zomervakantie. In sommige delen van het land wordt zelfs op de laatste en eerste schooldag gecontroleerd of alle leerlingen er nog wel zijn. En een boete van € 60,- per dag staat je te wachten als je je kind eerder van school haalt om op vakantie te gaan. De leerplichtambtenaren controleren persoonlijk bij je thuis als je je schoolgaande kind hebt ziek gemeld. Je kunt de boete natuurlijk bij je vakantiebudget optellen maar dat is je eigen keuze. Belangrijk zijn dus de data wanneer de zomervakantie voor school gaande kinderen begint en eindigt. Zie het overzicht school vakanties.

Toch kan het erg aantrekkelijk zijn om een vakantie een paar dagen te overlappen met schooldagen. Dit kan soms tot wel 1000 euro schelen op de reissom, terwijl de kinderen maar 2 of 3 dagen niet op school zijn. Bij 2 kinderen zou je dan theoretisch 360 euro boete riskeren (3 dagen x 2 kinderen x 60 euro). Dan zou je toch een besparing van 640 euro hebben.

Je moet er wel rekening mee houden dat de 60 euro boete een richtlijn is. De kinderen zonder toestemming van de leerplichtambtenaar van school houden is een misdrijf en kan onder bepaalde omstandigheden zwaarder worden gestraft met een taakstraf of zelfs hechtenis. Het zal zelden voorkomen, maar je moet er wel bewust van zijn.

Aanvragen, ziekmelden of gewoon wegblijven

Het advies is natuurlijk dat je het netjes moet aanvragen bij de directie van je school. Indien je een paar dagen eerder vertrekt of later terugkomt zou je ziekmelden kunnen overwegen (dat is nog steeds een risico). Hou de kinderen in ieder geval nooit van school zonder kennisgeving, dat zal sowieso tot problemen leiden.

Bron:  Rijksoverheid.nl

9 Comments
 1. Onze zoon is vlak voor de zomervakantie gevallen. Met ambulance naar ziekenhuis en daar bleek dat hij een complexe meervoudige breuk in onderarm heeft.
  ’s avonds is hij gelijk nog geopereerd en zijn er 2 pinnen in gezet en een plaatje met schroefjes.
  Kortom…..heel de zomervakantie in het gips, pijn en veel aan huis gekluisterd hierdoor.
  Deze week gehoord dat onze vakantie naar de Caraïben hierdoor ook niet door kan gaan, helaas.
  Pinnetjes mogen er pas over 2 weken uit.
  Hij is dan alweer een week op school.
  Dit is voor hem een flinke domper.
  We weten wel: gezondheid gaat voor, maar toch.
  Is dit een reden om buitenom de schoolvakanties alsnog op vakantie te gaan?

  • Beste mama,

   Wat vervelend! Ik hoop dat uw zoon snel weer helemaal opgeknapt is!

   Één van de voorwaarden voor verlof buiten de schoolvakanties is dat de vakantie niet mogelijk is vanwege het beroep van u of uw partner. Omdat u hier waarschijnlijk niet aan voldoet zou de aanvraag theoretisch geweigerd worden.

   Echter, gezien de situatie zou de directeur van de school van uw zoon, al dan wel of niet in overleg met een leerplichtambtenaar, een verlof buiten de schoolvakanties toch kunnen goedkeuren.

   Een goed gesprek met de directeur waarbij u de situatie uitlegt zal waarschijnlijk snel helderheid geven!

   Succes!

 2. Mijn dochter wordt in november 5. Mijn vader wil in januari het hele gezin incl aanhang en kleinkinderen meenemen op wintersport voor zijn 65e verjaardag.
  Ze doet dan of groep 1 nog een keer of ze gaat door naar groep 2.

  Heeft dit kans om goed gekeurd te worden?

  Zus en zwager wonen dan in Parijs voor zwager’s werk. We zijn dus niet vaak met zijn allen samen.

  Bedankt!

  • Bij kinderen in die leeftijd doet men over het algemeen niet zo heel moeilijk. Het hangt echter af van de directeur van de school, die moet hier toestemming voor verlenen. Een persoonlijk gesprek met de directeur zou een goede start zijn.

 3. Onze basisschool viert op 5 februari carnaval, er is dus geen reguliere les. Wij vieren geen carnaval, zijn wij dan wel verplicht om onze kinderen naar school te laten gaan? Wij rijden liever rustiger naar onze wintersport vakantie. Kortom, kan een school je verplichten carnaval te vieren?

 4. We hebben een reis naar curaçao gewonnen voor 2 weken… alleen is het niet te boeken in schoolvakanties.
  (En ik ben een moeder van 2 Kids die in de uitkering zit) dus ik kan ook niet zelf voor een vakantie zorgen helaas:(

  daarom wil ik heel graag gebruik maken van deze reis…

  Kan ik hiervoor een aanvraag doen ?

 5. Ik dacht 2 weken voor de schoolvakantie… meestal doen ze niet veel op school in de laatste 2 weken. En ik stel voor om hem huiswerk te laten meenemen ofzo en dat ik ze via email opstuur of iets ik ben iedergeval bereid mee te werken met alle voorwaarden… Hij is 5 jaar

  • Eigenlijk zou je je eigen reactie eens moeten nalezen , huiswerk meenemen voor een kind van 5?? Wat gaan we heen met deze wereld ! Een kind van 5 leert veel meer van een reis en van de wereld dan van huiswerk van school ! Gewoon gaan en genieten nu je kind nog 5 is !!

 6. Ik werk voor mezelf en ben alleenstaand moeder. Ik moet op mijn geld wachten voordat ik een vakantie kan boeken dat is waarschijnlijk pas maandag of dinsdag dan zijn de meeste vakanties ook van ma tot de volgende week ma/din. Kan ik het beter vast aanvragen of beter riskeren en mijn kind ziekmelden? als ik een aanvraag doe en die wordt afgewezen en ik ga toch lijkt me dat niet echt een goed plan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *