Reisdocumenten: Heb ik een visum nodig?

reisdocumenten-visum

Je kan er van uit gaan dat je voor alle landen buiten de EU een visum nodig hebt om het land binnen te komen. In de meeste toeristische landen kan je het visum op het vliegveld kopen (vaak wel met lange rijen).

Hoe weet ik of ik een visum nodig heb?

Je kan bellen met de ambassade van het land waar je naar toe gaat, maar de informatie is ook gewoon op internet te vinden. Bij de ANVR kan je online checken of er een visum nodig is voor een bepaald land (Reisinformatie over uw bestemming).

Waar kan je een visum kopen?

Voor een visum moet je doorgaans bij de ambassade zijn van het land waar je naar toe gaat. In sommige gevallen kan je een visum online aanvragen, zoals bij Turkije en de Verenigde Staten. De meeste ambassades zijn te vinden in Den Haag. Er zijn overigens ook visum-buro’s welke voor jou het visum aanvragen. Hiervoor moet je dan je paspoort opsturen. In de meeste toeristische landen kan je overigens ook het visum kopen op het vliegveld bij aankomst.

Ik en mijn kind hebben nog geen paspoort

Deze vraag je aan bij het gemeentehuis van je woonplaats. Een paspoort aanvragen duurt meestal een paar dagen tot een week. Kinderen kan je laten bijschrijven in het paspoort van de ouders (bij voorkeur in het paspoort van beide ouders!). Je moet dan wel met het hele gezin naar het gemeentehuis en heb je recente pasfoto’s van jezelf en/of de kinderen nodig. Deze pasfoto’s moeten voldoen aan strenge eisen: geef het aan bij de fotograaf dat de pasfoto’s voor het paspoort zijn bedoeld.

Geld pinnen en creditcards

Doorgaans kan je in vrijwel alle landen geldpinnen met je bankpas. Soms alleen in de grotere steden, afhankelijk van het land welke je bezoekt. Het is verstandig om tevens een creditcard bij je te hebben. Deze worden in de meeste hotels (en in steeds meer winkeltjes) ook geaccepteerd. Je bent verzekerd tegen fraude, het risico ligt bij de creditcard maatschappij. Bij VISA kan je overigens heel makkelijk een creditcard online aanvragen. En dan heb je direct ’s werelds meest geaccepteerde creditcard. Erg handig om altijd geld bij je te hebben in de vorm van een creditcard. En een creditcard is echt veilig: De creditcardmaatschappijen lopen het risico.

Reisverzekering (dat is een must!)

Een reisverzekering (of als je vaker op vakantie gaat een doorlopende reisverzekering is wel aan te raden. De kosten zijn redelijk laag en mocht er iets gebeuren dan kan je dit doorgaans verhalen op je verzekering. Het zal je maar gebeuren dat je met fototoestel op vakantie gaat, maar zonder fototoestel terugkomt! Maar ook persoonlijke hulp en aansprakelijkheid in het buitenland is doorgaans gedekt. Een doorlopende reisverzekering heb je al vanaf een paar euro per maand: dan ben je direct gedekt voor alle reizen, tripjes en vakanties.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *